TÜRKİYE'DEKİ BİLENMEYEN TORYUM YATAKLARI

 Toryum madeni bu maden geleceğin enerji kaynaklarından biri sınıfında ve türkiyede ki toryum yatakları zenginlik sınıfında olup dünya rezervlerinin en çoğuna sahip peki bu toryum nedir madem bu kadar çok var neden kimse bir şey söylemiyor elbetteki her mühendisimiz başarılı insanımız gibi toryumla ilgili açıklamaları yaptıktan sonra ölen veya öldürülen ülkemizin yol gösteren fenerlerinden biri daha sönmüştü oda Engin Arık'tı bu yazımda bununla ilgili her şeyi sizlere anlatacağım.


İlk öncelikle toryum madeninin ne olduğunu öğrenelim Toryum uranyum gibi bir radyoaktif bir elementir fakat uranyumdan daha çevreci olup çevreye çok daha az zarar veriyor elbetteki bu her anlamda zarar verdiğini her ne kadar çevreyi uranyuma göre çok daha az etkilesede kullanılması epeyce mantıklı bir altarnetir değildir çünkü ikiside sonuçta çevreye zarar verip radyoaktif elementlerdir bu konuda karar tabikide sizlerin. Toryum her ne kadar altarnetif bir enerji olsada bulunduğundan bu yana tam olarak kullanılamamıştır bunun nedeni ise ticari amaçlı reaktörler olmaması ve türkiyenin bu madeni çıkartmaya hazır olmamasıdır yani oluşturulan enerjinin satılamaması fakat türkiye her ne kadar bu kulvarda madenin sahibi olsada böyle bir çalışması yok bu konuyu tekrar konuşacağız tabiki.

Toryum, yer kabuğunda az miktarda bulunan ve çok düşük miktarda radyoaktif bir metaldir. Yarılanma ömrü 14 milyar yıldır. Başta monazit ve torit mineralleri içinde fosfat ve sülfat bileşikleri halinde bulunmaktadır. Evimizin duvarlarında, bahçe toprağında, deniz ve nehir kumlarında bulunur. Yarılanma ömrü çok uzun yani radyoaktivitesi çok düşük olduğu için zararsız kabul edilmektedir.Toryumun bugün ticari olarak bir değeri maalesef yoktur. Saf toryum oksidin kilogram değeri 80-200 dolar civarındadır. Saf toryumun değeri ise çok az üretildiği için kilosu 5000 dolar kadar civarındadır. Ancak bu değerin piyasada saf toryumun artması ile 50 dolara kadar düşeceği tahmin ediliyor. Yani sizin elinizde bugün 1000 ton saf toryum olsun kimse kilosuna 5000 dolar vermez. Kilosu 50 dolardan olsa da tamamını alacak müşteri bulunmaz. Çünkü kullanım alanı daha çok az, ihtiyaç yoktur. Yüksek erime noktasından dolayı magnezyum alaşımları şeklinde savaş uçaklarının motorlarında ve füzelerde daha çok kullanılmaktadır. Eskiden ABD insanlı uzay araçlarının yapımında kullanıyordu. Radyoaktivitesinden dolayı pek daha az kullanılmaktadır. Toryumlu yakıt denemeleri 1960 yıllarının ortalarında başlamış olmasına rağmen güç reaktörlerinde kullanılmasına 1976 yılında başlanmıştır. Almanya, Hindistan, Japonya, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD’de araştırma/geliştirme çalışmaları sürdürülmektedir. Almanya’da geliştirilen 300 MWe gücündeki toryum yüksek sıcaklık reaktörü, yarısından fazlası Th/U olan yakıtla 1983 – 1989 yılları arasında başarıyla işletilmiştir. 60 MWe Lingen kaynar sulu reaktöründe ise Th/Pu tabanlı yakıt test elemanı kullanmaktadır.









Yorum Gönder

0 Yorumlar